The Curious House | Georgian Townhouse
66259
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-66259,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0.2,qode-quick-links-1.0,qode-restaurant-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,columns-4,qode-theme-ver-14.3,qode-theme-bridge,bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

Georgian Townhouse

Category
Design
About This Project

The curious house acquired a 5 bedroom townhouse which had a 17c barn and a later edition Georgian frontage. Being grade 2 listed, great care had to be taken in reconfiguring a house to suit more modern living. The house was gutted and taken back to the bones, painted black beams where sandblasted, 1970’s  decorative wrought iron dividers and balustrades removed and rotten flooring removed. Gable ends reconstructed with aged oak and reclaimed brick. Street pavers and cobbles where sourced to construct flooring along with 10” blue and red quarry tiles. Herringbone ungrouted terracotta Italian rooftiles where layed as a large kitchen diner floor and a freestanding reclaimed kitchen constructed. Two avocado adjoining bathrooms where knocked into one to construct a bedroom whilst a master suite was stripped back to reveal an original fireplace with floor to ceiling stack. A balcony off the bedroom was flanked with clay tiled roofs and lime mortar marshmallow plastering so a walk-on roof light and glass balustrade where introduced to make a bold  marriage between old and new. Plastic windows where removed to reinstate Georgian timber windows. The master bathroom made great juxtoposition of new and old with a reclaimed double console basin on ceramic legs and an earthenware pan topped with Georgian ceramic cistern. Brass fittings complemented a copper bateau bath and an oversized teardrop copper shower head was flanked by a bespoke frameless glass enclosure. Reclaimed metal balustrades where sourced and fitted into 2 staircases and Bakelite switches where introduced throughout. The result is a magical step back into time with some ultra modern home comforts.